Search This Blog

Sunday 4 November 2012

Winegang karacsonyi vasar

Szombaton Londonban voltam a Winegang karacsomyi vasaran. A Winegang 5 jol ismert borkritikus csapata Tom Cannavan vezetesevel, akit bovebben erdekel guglizon ra a temara, van sajat jol mukodo informativ weboldaluk, rendszeres frissitessel, reszt vesznek a LIWF-en is. A rendezvenyukon tobb mint 50 kiallito vett reszt vagy 600 kulonbozo borral az egesz vilagbol. A kiallitok kozott mindenfele borral foglalkozo ceg volt, uzletlancok, importerek, kereskedok, boraszatok, s egy sorfozde is. A belepo £20 (elovetelben 15), s tartottak 4 mesterkurzust is, szinten £20/esemeny, szoval kisse huzos a dolog. Ket kurzus kozott vacilaltam, Antinori illetve Chateau Musar. Vegul a masdikra esett a valasztas, mert Gaston Hochar-t ritkabban latni ilyen esemenyeken, mint a masik pinceszetet. A Chateau Musar kostolon eloszor kis osszefoglalot kaptunk Libanon foldrajzarol, miert is olyan jo ott szolot termeszteni. Az orszag nagyon keskeny, eszak-deli fekvesu, s ket hegylanc vonul rajta vegig, az egyik a tenger felol ved, a masik meg a sivatag hatasat semlegesiti, s a ketto kozott egy fennsik (Bekaa Valley) talalhato, amely idojarasa Del-Franciorszaghoz hasonlit. S nincs se sivatag, se teve... A vizutanpotlasrol nyaron a hegyekben elolvado ho gondoskodik. A ceg 1930-ban indult, ekkor az orszag francia protekturatus volt - francia hatas meg most is erezheto szinte mindenben, igy a borkeszitesben is. Ekkor a borok 97%-a a belso piacon kelt el. A nemzetkozi piacra kenyszerusegbol leptek ki, mert a `75-90-es libanoni haboru miatt a helyi piac osszeomlott, s nyitniuk kellett kulfold fele. `79-ben Bristolban resztvettek egy borvasaron, ahol felkapta oket az angol borsajto. A haborus korulmenyek miatt az Egyesult Kiralysagban alapitott cegukon keresztul exportaltak az egesz vilagba. Ekkor a termeles 97%-a ment kulfoldre. Jelenleg ez az arany 75/25. Musar Bejruttol kb 25km-re fekszik, jelentos tenger feletti magassagon. Elsosorban a kovetkezo 5 fajtaval foglalkoznak, cabernet sauvignon, cinsault, carignan, obaideh, merwah. Ez utobbi ketto helyi feher fajta. A szolomuveles a kezdetektol bionak mondhato. Borkeszitesi filozofiajuk a minimalis intervencion alapszik, szulfaton kivul semmit nem hasznalnak, vadeleszto, a bort nem szurik, betonkadakban erjesztenek neha akar 4 hetig, csak a hordok (francia tolgy) 1/6-a uj minden evben, a bornak nem a farol kell szolnia, hanem a szolorol. A csucsbort mindig a szuret utan 7 evvel hozzak forgalomba, tehat jelenleg a 2005-os evjaratnal van piacon, s ezt aruljunk cegemnel is. Minden evben maskepp alakitja a temeszet a dolgokat, s ok ezzel dolgoznak. Minden hordot kulon kostolva hazasitanak, nincs eloirt recept. Feheboraik meglehetosen erdekesek, inkabb vorosbor strukturajuk van, az ajanlott fogyasztasi homerseklet 15 celsius! S az egyik kostolt feher 1991-es evjaratbol volt, s allt, mint a covek! Imadtam! Mondjuk megitelesuk valtozo, van akinek bejonn, van akinek nem. Boraikat ajanlott decantalni fogyasztas elott. A bemutatott borok: Musar Jeune Red 2010- Cinsault, syrah, Cabernet Sauvignon, 13.5%. Ez az azonnali fogyasztasra szant, konnyedebb, gyumolcsos vorosbor. A helyi portugizer... Orrban piros gyumolcsok, cseresznye, szilva, s nemi ibolya. Megkostolva a gyumolcsok mogott jol erezheto egy fuszeres, fahejjas, szerecsendios masodlagos izvilag, kozepes feletti alkohol, s sima tannin jellemzik. Hordot nem latott. 5 pont. Hochar Pere et Fils Red 2007, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Carignan, Grenache. Ez a bor a termekpiramis kozepen helyezkedik el, 6-9 honap hordoban. Illata csonthejjas gyumolcsok, cseresznye, nemi allatias,fustos, boros vonal, szivardoboz. Kostolva erett voros gyumolcsok kenyeztetik izlelobimboinkat, a masodik hullamban tea, szilva, fekete csoki megtamogatva a magas alkohollal. 6 pont. Chateau Musar Red 2005. Kb egyforma aranyu hazasitas (Cab Sauv, Cins, Car), 1 ev tartaly, 1 ev hordo. Illata hasonlo, de meg gazdagabb az elozonel, ami lenyeges kulonbseget felfedezni veltem, az a porkoltmogyoros, priritos jegyek erosebb megjelenese. Kostolva mindig mutat valami ujat, perceknent valtozik a kep, fekete, s voros gyumolcsok hada keves hordora utalo jegyyel kombinalva. Hossza nagyon szep. 7 pont. Meg sok tartalek van benne. Chateau Musar Red 1998. Cinsault dominal, nagyon eroteljes, de finom, elvezetes gombas, foldes, allatboros masodlagos jegyekkel koszon vissza a poharbol. Erdekes volt megfigyelni, hogy mit jelent 7 ev korkulonbseg a fejlodesben az elozo tetelhez hasonlitva. 7+ pont. Chateau Musar White 2005. Obaideh es Merwah. E ket fajta a Chardonnay es a Semilion felmenoi koze tartozik, stilusban is itt kell keresgelnunk, ha ezeket a szokatlan feherborokat el akarjuk valami skalan helyezni. Brutalis struktura, s beltartalom, magas tannin, s sav, mezarany szin, gazdag, nyomulos orr (vadviragok, mez, tropusi gyumolcsok) megporgetve a kortes, mezes befejezessel. Love it or hate it bor. 6 pontra veltem, hasonlitani nem volt nagyon mihez...Fogyasztas pincehomersekleten! Chateau Musar White 1991. Ez egy 21 eves feherbor, ezt le kell szogezni indulasnak. A kostolo eloszor a vorosokkel kezdtunk, a feherek a vegen jottek. Sotetsarga, enyhe istallos illat, majd marzipan, mogyoros, mez. Allandoan valtozik, szinte vibral, nyughatatlan. Mez, akacia, dio, szaritott gyumolcsok (foleg kajszi), s fuszerek. Lehengerel. Hossza vegtelen. Nekem ez a bor tetszett a legjobban a kostolon. 7+ pont. Az utolso fenykepen Gaston tarsasagaban en, valamint 2 jo vevom lathato. Milyen kicsi a vilag, hogy egy 300km-re levo kostolon is osszefutunk... A nap tobbi reszet setalva kostolassal toltottem a nagyteremben. eloszor "futottam" egy feherboros kort (rizling, chardonnay, fuszeres tramini, zold veltelini, viognier), SB-kat atlepve. A napot Pinot Noir-okkal fejeztem be, kb 60-70 bort erintve. Csak futolag megemlitenek nehany bort, ahol elegedetten cuppogtam: Rheingau Riesling, Schloss Schonborn QbA, Germany 2010. Almahejj, elagancia. Volnay Domaine Cyrot-Buthiau, Burgundy 2008. Meggy, csoki, koncentralt. Brunello di Montalcino 2005 Collemattoni. Erett fekete gyumolcsok, tannin gyonyoru, hossza legenda. 2009 Riesling Steinhaus, Hiedler, Kamptal. Sav vibralo, kovako, mineralis vonal, citrus, konnyedseg. Lawsons Dry Hills Pioneer Gewurztraminer 2010, Marlborough. Gazdag, egesz, s koncentralt. M

No comments:

Post a Comment