Search This Blog

Tuesday 13 September 2011

Fussunk egy kor Pinot is














A multkori tarsasaggal futottunk egy kisebb Pinos futamot is vakon. Az alapfelallas az volt, hogy £10+ kornyekerol hozzunk borokat, s majd meglatjuk. En persze galad modon becsempesztem egy 28 fontosat is, kibukik-e a minoseg:) A sors ugy hozta hogy a kettes es az otos szamu versenyzo ugyanattol a boraszattol erkezett.
Santa Helena Pinot Noir 2009, Casablanca Valley, Chile, Cooperative , 14.5% - Kisse lilas szinnel koszont vissza a poharbol, jol tapadt. Illat jonak irhato le, kave, fekete cseresznye, hordofuszerek, kostolva eloszor kapunk egy nagy adag gyumolcsot a szankba, majd igencsak tuzesse (alkohol) valik a korty. Kozepes test es tanin, ami kisse karcol, a hatcimken emlitett egyensulyt en kihuznam a listarol. Vege kozepes-. Hianyzik belole a finomsag, darabos, mint egy nehezsulyu boxolo. Csocsaltam-csocsaltam, de nem tetszett. Arat nem tudom pontosan, valahol &8-9 kornyeken, ennyi penzert nem rossz, de nem fogok elrohanni erte a boltba. Amit "pozitivum"-kent emlithetek, hogy a hatcimken rendesen felsoroltak a kulonbozo adalekokat/pincemuveleteket:) 5 pont.
Wither Hills Pinot Noir, 2009, Wairau Valley, New Zealand, 14% - Cegem palettajarol. Vilagos rubin szin, teglas villanasokkal. Illata megteveszthetetlenul Pinos, gazdag, s fustos, hordofueszer, harsany cseresznye. Kostolva meglehetosen erett (ide merjem irni hogy lekvaros?), sok gyumolccsel, cseresznye, ciganymeggy, eper, malna. Kozepes test, jo struktura, tanin szep. Sav kicsit lehetne finomabban hangolt. Komplexitast is hianyoltam. Vege kozepesen hosszu. Europai hordokat hasznalnak, hogy minnel inkabb Burgundiara hajazzanak. Valahova egy kozepes village bor szintjere teheto, hamar itt tartunk. £12.99-ert van jobb, 5 pont ez is.
Louis Latour Aloxe-Corton Premier Cru Les Chaillots 2006, Burgundy, France, 13.5% - Ime a kakukktojas: Vilagos, teglas-voros szin. Illata eper, szamoca. Szajban erett cseresznye, meggy, szilva, kis gyogyfuves vonal. Nagy test, kozepes+ alkohol, kozepes tanin, ami szepen integralt, erett izvilag. Mineralitas, komplex, ugyanakkor hianyzik valami elegancia, inkabb robosztusnak tunt. A regebben altalam kostolt Domaine Heresztyn Vieilles Vignes 2007 Gevrey-Chambertin valahogy jobban bejott nekem. A kakukktojas eseteben persze nekem konnyu dolgom volt, mert en tudtam a dologrol, igaz jeleztem kostolotarsaimnak is, hogy van valami csalafintasag. Egyikuk levagta, mig a masik nem. Ez csak egy gyenge 7-es.
Gerard Bertrand Aigle Noir Pinot Noir 2009, Limoux, M&S, 13% - Ez a bor Del-Franciaorszagbol szarmazik, elsore nem ez a fajta ugrik be a videkrol. Sotetebb, rubin szin, orra kicsit emelyitoen gazdag-edeskes, eper, szeder, szegfuszeg, kostolva sem marad el eme izorgia, megspekelve meg sok mas piros gyumolccsel: malna, ribizli, majd fuszerek, tolgy aromak, kis etcsoki a vegen. Harapni lehet, meglehetosen nagyleptu a hatarozott korty, cseppet magas csersav, lecsengese kozepest eppen tulnyulja. kb: £10, 6 pont alja nalam.
Clocktower Pinot Noir 2009, Marlborough, NZ, (Wither Hills), 13.5% - Az alruhas. Nem vagom miert kell Clocktower neven futnia, s a termelo ceg neve miert 4-es meretu betukkel van a cimken. Az uvege az altalam valaha fogott legnehezebb palack (uresen). Goliatot le lehetne vele taglozni. Borzalmas. Maga a bor nem annyira. Ismet az izmosabb fajta pino kerult a poharba, erett gyumolcsok mindenhol (illat-szaj), szeder, eper, fekete cseresznye. A korty eleg izgalmas, jol csuszik a kozepesnel nagyobb test. Sav, tannin, s az alkohol is nagyvonaluan van adagolva. Vege sem tunik el hamar az ember szajabol. kis finomhangolassal sokkal jobb bor lehetne. Hogy is mondjak? "A kevesebb neha tobb!" Tetszett is meg nem is. Sokat vacilaltam rajta utolag is. £12.99.A 6 pontot eleri, de ha a Magyarorszagon kb ennyiert kaphato Vylyan PN-nal azert lejjebb. Szoval legyen egy sima 6-os.

Utoirat: Par nap mulva megyek Bott Frigyeshez szuretelni 10 napra, nem tudom, hogy a hegyen milyen lehetosegem lesz netezni, honap vegen biztos jelentkezem a tapasztalatokkal.

No comments:

Post a Comment