Search This Blog

Monday 18 April 2011

Trimbach






Aprilis 12
Maison Trimbach tipikus peldaja annak, amit angolul merchantnak hivnak, kb: nagy kereskedohaznak forditanam.
Kicsit tul koran ertunk a helyszinre - nagy dugo volt egy kamionbaleset miatt Strasbourgtol delre, s ezert sokkal korabban indultunk - , s varnunk kellett, mert volt egy ausztral par akik ugyanerre az idopontra jelentkeztek be. A kostolo igy perszen angol nyelven volt. Anne tartotta, aki a csalad 13.-ik generaciojat kepviesli. Kb 40 ha sajat szolovel rendelkeznek, s vasarolnak is kb 80-100ha teruletrol. Itt termeszetesen hosszutavu egyutmukodesrol van szo. Nemelyik termelovel evtizedek ota. Ha a vasarolt szolo nem eri el az altaluk elvart szinvonalat, akkor azt tovabbadjak, mint tortent ez 2006-ban. Filozofiajuk szerint a bornak a gyumolcsrol, az eleganciarol, az egyensulyrol kell szolnia, s nem a farol. Ez nagyon hangsulyossan at is jott a kostolon, illetve a kostolohelysegben is ki van plakatolva. Megtudtam egy erdekesseget is, regebben Hugel-ek helyen, Riquewihrben folytattak tevekenyseguket, de kb szaz eve attettek szinhelyuket Ribauvillebe, mert az export celra termelt boraikat konnyebben tudtak szallitani a kozelben akkor epult vasuttal. Trimbach vilaghiru, Jancis Robinson szerint itt keszul a vilag talan legjobb rizlingje, a Clos Sainte Hune, aminek az az erdekessege, hogy a Grand Cru rendszer figyelmen kivul hagyasaval keszitik, az aktualis Cru neve rajta sincs, mert Trimbachek szerint a terulet tobbi resze nem olyan jo. Ok biztos tudjak, 200 eve tulajdonukban van. Elzaszban nem mindenki ert egyet a rendszerrel, s megkerulik/bojkottaljak a szabalyokat.
Eloszor megneztuk a pince regibb reszet, illetve a borbankot(kep), ahol az 50-es evek ota minden evjaratbol oriznek palackokat. a pinceben nincsen homersekletszabalyozas, ugyanakkor nemelyik hordoban van homersekletszabalyozo berendezes, ami ugy nez ki, mint egy viz alatti radiator. A pinceben 3 millio palack van, eves termelesuk 1 millio.
Az epulet meseszep(kep), vendeglatasbol, hangulatbol, profizmusbol peldat lehet venni roluk.
Kostolt borok:
Classic Pinot Blanc 2008, 12.5%, tiszta, gyumolcsos, citrom, viragillat, izben kb ugyanez, szaraz, magas sav, kozepes test, vege nem tul hosszu, ezt nevezik glu-glu bornak, joivasu. Ne tartogassuk soka! 80% auxerrois, 20% Pinot Blanc, ez mas evekben 60/40
Reserve Pinot Noir "Cuve 7" 2008, 13%, korabban reserve personnelle neven futott. Csak a jobb evekben keszul, tartaly, 1 het maceracio, korai palackozas, azonnali fogyasztasra, idealis fogyasztasi homerseklet 14C, charcuteriehez kivalo parositas. Piros gyumolcsok tomkelege, eper, malna, friss, tiszta, kozepest eppen elero test, sav kicsit feljebb, szep lecsenges. Ebbol vittem haza,, mert elerhetetlen nalunk, s ezeket a sorokat irva is ezt kortyolgatom. Jo.
Riesling Classic 2009 12.5%, kisse zoldes-sarga szin, illataban zoldalma, citrusfelek, kostolva is citrom, s csonthejjasok: alma, korte, feher husu barack, + mineralitas, s kis radirgumi is bevillant a vegen. Eroteljes sav, nagyon tiszta, kozepes test. Vasarolt szolo, 15km sugaru korbol, a "laposbol".
Riesling Reserve 2009 13%. Az elozo borhoz kepest minosegi ugras felfele, nagyon hasonlo kakakterisztikaval, de kicsit magasabb az alkohol, eroteljesebb a mineralis vonal, s hossza sokkal jobb. Kicsit meg zarkozott, meg "bebi", kell meg neki ido, hogy elerje a teljes porencialjat. A tokek 35+ evesek, a talaj meszkoves.
Riesling 2005 "Cuvee Frederic Emile" Ismet feljebbleptunk, ket Grand Cru-bol (Geisberg es az Osterberg) keszult hazasitas! Errol a temarol mar korabban irtam. Csak akkor keszul, ha a korulmenyek megfeleloek. A szolo atlagban 50 eves. Eroteljes, izmos orr, nagyon komplex. Kostolva nagyon erett gyumolcsoket lehet talalni a meglepoen nagy testben. A petrolossag mar megjelent, de meg sokat fog fejlodni, elonyere! Hossza tankonyvi pelda. Nagyon tetszett. A tokeletes gasztrobor, ha birja a penztarcank.
Pinot Gris Reserve 2007 Amerikaban ez a bor nagyon jol megy a gasztroban. A nagyja vasarolt szolobol keszul. Orra gazdag, eroteljes, erett, barack, korte, kostolva is erett tropusi gyumolcsoket kapunk. Kisse fustos, olajos, keremes, nagy test. Keves maradekcukor egeszit ki a kepet.
Pinot Gris "Reserve Personnelle" 2004. Dekadent, Ostenberg Grand Crubol. Eroteljesebb, igaz ez elsore nem jon le, csak ha mar a szadban van egy ideje, akkor jon ki. Rendesen kitolti a szajat, az biztos. Kicsit aszus felhangok.
Classic Gewurztraminer 2008, 14%, aranyszin, a fajtara jellemzo licsi, rozsaszirom, fuszerek vonalon kepzeljuk el. Szaraz, gazdag,robosztus s eroteljes. Ezert a penzert nehez jobbat mutatni.
Gewurztraminer "Cuvee des Seigneurs de Ribeaupierre" 2004. Nem minden evben keszul, csak ha tokeletesen beerik a szolo. A nevet a teruletet regen birtoklo nemes nevebol kapta. A bor kicsit megteveszto, az ember azt hinne, hogy edes, de kozben megse. Csak annak tunik a tokeletes erettseg, s a fajta aromas jellege miatt. Komplex orr, klasszkus izek a szajban, exotikus, magaval ragado, de mindez nem megy az elegancia, s az egyensuly rovasara. Hossza elbuvolt. Nagy bor.
Riesling Vendanges Tardives 2002 14.2% Elerkeztunk az edes borokhoz. Sajna en a szaraz borok kedveloje vagyok, ezrt nem tudom mennyire objektivan tudom oket megitelni + meg sokat kell gyakorolnom az ilyen borokat. Szoval: Mez, citrom, narancs, narancshej, kis lekvaros beutes. Komplex, s hosszu.
Gewurztraminer Vendanges Tardives 2005 Tropusi gyumolcsok tomkelege, mezes jegyek. Virgoncnak tuno sav, mely megfeleloen ellensulyozza a mar-mar tul edeskes vonalat a kortyban. Nagyon gazdag erzest nyujt.
Gewurztraminer 2001 "Sélection de Grains Nobles" 18.2% potencialis alkohol felett szuretelik, szemenkent valogatva ki a nemespeneszes szolot. 100g maradekcukor, nektar kategoria. Libamajhoz vagy nagyon edes desszertekhez. Nagyon erett dolgok jonnek elo a poharbol, tulerett korte, barack, lepesmez, s fuszerek. Megkerik az arat.
Legkozelebb Sipp Mackrol lesz szo.

No comments:

Post a Comment