Search This Blog

Tuesday 19 April 2011

Sipp Mack






Trimbachek utan ebedelni mentunk. A helyet - Wistub Pfifferhoss - a kovetkezo boraszat ajanlotta, s e-mail keresem alapjan meg asztalt is foglaltak nekunk! Ezt nevezem torodesnek. Egyebkent nagyon felkapott hely, Ribeauville foutcajan. Az winstub (wistub) helyi etteremvaltozat, ahol jo borlap melle rusztikus, autentikus elzaszi konyhat szolgalnak fel. S igy aruljak a boraikat is. Az asztalfogalalasra szukseg volt, mert az erkezesunkkor szinte ures etterem 20 perc mulva teljesen tele volt, az uj erkezok varni kenyszerultek. Az etel jo volt, ugyanakkor nem mondanam olcsonak. Jo pontok: wc tisztasaga, a hely hangulata, s a pinot noir cserepkorsos, behutott felszolgalasa.
Ebed utan Hunawihrbe vettuk az iranyt. Nincs messze, alig par kilometer. A falu nagyon szep, kepeslapra illo. A kovetkezo latogatott boraszat nagyon kulonbozik a szupersztarnak szamito Trimbachtol. Szinten csaladi vallakozas, tobbszaz eves multra tekintenek vissza. Meg nem kapta el oket a vilaghirnev, s nem is olyan az uzleti modell. Nem keresik a publicitast, a hirverest, nem akarjak magukat eloterbe helyezni. A csalad nyugalma az elsodleges szamukra. S a termeszettel osszhangban probalnak gazdalkodni, (Tyflo). A boroknak kell beszelni. Kb: 15 Ha teruletuk van, szolot nem vasarolnak. 2 Grand Cru-ban is van teruletuk (Rosacker, Osterberg). A borasz Jacques, mig amerikai szarmazasu felesege, Laura az adminisztracios oldalat viszi, persze a borhoz is jol ert, szinten borasz vegzettsege van. S nagyon kedves. Ezen okok miatt ajanlottak oket az egyik angol boros forumon latogatasra. A foldon jarnak. A dan piac nagyon fontos szamukra, fo exportpiacuk. Boraik foleg a gasztroban kerulnek forgalomba. lletve a danok az ottani magas ado, a jo hirnevuk, s a borvidek kozelsege miatt gyakran jonnek bevasarolni autoval. az EU szabalyok szerint 90L=120 uveg bort lehet visszavinni. Na, ok ezt ki is hasznaljak rendesen.
Majd elfelejtettem, az arlapon a borok kategoriakba vannak sorolva edesseg szerint, emi nem altalanos szokas Elzaszban! Jo pont!
Kostolt borok:
Muscat 2009, 12,5%, szaraz, viragok tomkelege, orra nagyobb, mint a szaja, nem tul magas sav, kicsit rovid.
Riesling Vieilles Vignes 2008, 12.5%. Ultetveny 40 eves. Szaraz, feher viragok, asvanyossag az orrban, kostolva is asvanyos,majd a citrom, s kis csonthejjas (konkretan alma) vonal. Vege kelloen hosszu €8.20-ert. Nincs meg ereje teljeben, fiatal meg.
Pinot Blanc 2008 , 12.5%. Tapad, szaraz, orra viragmezo, kajszibarack. Kostolva is ezen a vonalon mozog, s nemi erett citromot is mutat. Kremes, s feszes egyszerre. Kicsit talan egyszeru, hossza nem tul nagy. Aperitifnek kivalo.
Riesling Grand Cru Rosacker 2007 , A talaj agyag a teruleten. Szaraz, nagyon koncebtralt orr, asvanyok, citrom, kostolva vastag, kitolti a szajat rendesen, asvanyos jegyek, citrom, bors, s mez. Nagyon porgos, feszes sav, hossza nagyon jo. Meg sok ido kell neki, kesobb a kovakoves, petrolos jegyek fognak dominalni.
Riesling Grand Cru Osterberg 2004, itt mar 9g maradekcukor is jelen van, sotetebb szin, nagyon valtozatos orr, kajszibarack, narancslekvar, viragok. Kostolva nem annyira testes, mint az elozo Grand Cru, asvanyossag, azott ko, erett citrom, s kis mez. Kicsit talan lagyabb vonalat kevisel, feszes sav, csorog tole az ember nyala. Hossza egeszen kivalo. Sok tartalek van meg benne. Nagy bor ennyiert: €14.60. Ebbol taraztam be, ma meg ki is dugoztam. Nem maradt meg sokaig.
Pinot Noir Rouge d'Alsace 2008 Szep Ribena szint mutat, orra gazdag, s valtozatos, a klasszikus pinos gyumolcsoket mutatja - szeder, eper, malna, meggy formajaban. Kostolva kb ugyanez jon elo, nem tul izmos test, alkohol sem magas, lagy tannin, szep, s gyumolcsos. Hossza nem vilagvero.
Pinot Noir eleve en barrique 2009. 13% Ez a bor lanyuk, Kerry - aki Beaune-ban tanult - elso alkotasa. Csak nagyon kis mennyiseg, talan egy kishordonyi keszult, s en megkostolhattam! Sotetebb szin, llataban, s karaktereben nagyon hasonlit az elozo kostolt borhoz - mondjuk a szedres vonal karakteresebb, de a hordora utalo jegyek is nagyon eroteljesek. Talan a tannin meg egy kicsit zabolatlan, nem elegge sima. Ido kell neki.
Gewurztraminer Tradition 2009, Feledes, szep aranysarga szin, orra a rozsalevelrol, s nemi fuszerrol szol. Kostolva tropusi gyumolcsok, licsi. Ido kell neki a poharban, hogy kinyiljon. Szep egyensuly, viszonylag magas sav, s testesebb erzest nyujt. Vege nem tul hosszu.
Gewurztraminer Vieilles Vignes 2007 Megint 40 eves ultetveny, edes. Nagyon sulyos, gazdag orr, sok fuszeres jegy, nemi virag, s tropusi gyumolcsok. Szajban nagy erzest kelt, kitolti azt rendesen. Nagyon erett tropusi gyumolcsok, s kis borsos vonal. Komplex, sav kozpesnel nagyobb. Nem egy lehajtom bor az biztos.
Gewürztraminer Lucie Marie Vendanges Tardives 2007, 75g/l maradekcukor, felliteres uveg. Szalmasarga szin. Egetett cukorka, erett barack, s fuszerek az orrban. Kostolva nagyon intenziv, nagyon elegans, s nagyon feszes egyszerre (jol szoismeteltem magam:), mango, ananasz, barack, lepesmez. A stilust kedvelok szamara kotelezo darab. Hossza +++. Ez remelem ertheto. Nem akartam azt irni, hogy nagyon jo.
Legkozelebb Paul Blanck.

No comments:

Post a Comment