Search This Blog

Sunday 31 October 2010

WSET Advanced


Nemreg egyhetes kepzesen voltam, a WSET felsofokon. Irnek rola roviden, talan lesz aki erdekesnek talalja. Ceges szervezes, nagyszeru kornyezetben. Az elmeletet mindenki megtanulta otthon, az 1 het alatt atmentunk a konyvon egy Jedi vezetesevel, aki nagyszeru eloado, tanar volt. Tudasa felelmetes - O irta WSET felsofok tankonyv Olaszorszagos fejezetet - ravilagitott az osszefuggesekre, s kostolas kostolast kovetett, lasd kepek. A napi 9 ora koncetralast mentalisan nagyon farasztonak talaltam, nem is olyan konnyu ez a folyamatos kostolas, mint talan sokan gondoljak. Sokat tanultam, s raebredtem, hogy mennyi mindent nem tudok. Ami nagyon erdekes volt az a WSET szisztematikus borkostolo rendszere, illetve annak hasznalata valaki altal, aki ezen a szinten van. Mukodik. Az elmeletet en is ertem nagyjabol, marcsak gyakorlatban kellene tudnom alkalmazni allando jelleggel. Kicsit olyan, mint a verselemzes vagy a bunteny helyszineles. Visszafele kell dolgoznod, aprankent kell osszerakni a kepet. Nekem most neha sikerul, neha nem. A vizsga 3 reszbol all, eloszor felorad van 2 borkostolasara vakon, majd 105 perc az elmeletre, 50 kerdeses teszt, illetve 4+1 temas kifejtos resz.A 2 borbol, az olcso olasz Valpolicella ment jol, mig a magas minosegu uj-zelandi Sauvignon Blanc-nal bezavart a citrom szine, az eloszor leirt helyes illat, s izaromakat atjavitottam, mert beneztem egy elzaszi rizlingnek. A magas minoseget vagtam, nagyon szep egyensulya volt, s hianyzott a jellegzetes egres illat, amit megszoktam mar az alacsonyabb minoseguektol, mint mondjuk az Oyster Bay fele, kb fele arert. Ez 5000ft fole volt arazva. Az irasbelit majd meglatjuk, a kifejtos resznel egy resznel szivtam rendesen, mert spanyol-portugal borokat kellett leirni, s ezeket nem tanultam agyon, mert nem iteltem gazdasagosnak. Nem nagyon ismetlodnek sehol mashol, a konyv sem erre van kihegyezve, hanem Franciaorszag, olaszorszag a fo csapasirany, s ezeket tanultam agyon. Az ikszelos reszen atszaguldottam, hogy legyen eleg idom a kifejtos reszre. Meg egy dolog, amire nem tudtam nagyon reagalni, az a sos etelhez parositando bor kerdes. A tobbi ugy erzem ment. Majd meglajuk honapok mulva. Ha nem sikerult, akkor megyek ujbol vizsgazni. Egyik este kicsit teszteltuk a Jedit vakkostolason, amit nagyon szivesen bevallalt. Egyikunk elment a sarki borboltba, s vett par kulonleges bort, mint peldaul rizling es pino Tazmaniabol, valamint becsempesztem egy Ikon Kekfrankos 2007-et is. ime a vegkovetkeztetese a magyar borrol: Meleg eghajlat, olcso, valami nem stimmel vele, rossz fajta a rossz helyen. A tazman pinot Central Otagonak lotte be, evjarat, s fajta stimmelt. s mindezt vacsora kozben az eloetel folott...
Par erdekesebb kostolt bor a hetrol a kostolt kb. 80-bol:
1-Robert Mondavi Fume Blanc, Napa Valley, 2007: A nev egy jol elkeszitett SB-t takar. Halvany, citromzold szin, fiatalos kozepesnel kevesbe intenzivebb orr, mely citrom, bodza, s barack formajaban jelenik meg. Megizlelve eroteljes, s kiegeszul nemi zoldfuszeres felhanggal, magas sav, s alkohol (14,5%).Teste karcsunak irhato le. Pont ellentete egy uj-zelandi SB-nak, visszahuzott orr, eroteljes a szajban. Nagyon tisztesseges iparosmunka, azonnali fogyasztasra, £11.99, 6 pont lazan.
2-Au Bon Climat Chardonnay Bien Nacido Vineyard, Santa Maria, 2008: Szemre kozepesen intenziv, aranyszinu. Orrban izmos barack, s bananhej illat. Kostolva barack, banan, vanilia, passion fruit, algopirin, kremes. Alkohol mersekeltebb (13.5%). Testes, eroteljes, izletes bor. Ha kotozkodnom kell: hossza es savai lehetnenek jobbak. Meg fejlodhet. £19.99, 7 pont.
3-Seghesio Old Vine Zinfandel, Sonoma County, 2005. Melyvoros szin, granatos karima. Intenziv fekete ribizlivel, s vaniliaval koszon rad. Kostolva mindene jelentos: alkohol (15.5%), sav, test, intenzitas, izek. (Ribizli, vanilia, cedrus, csoki,fahej).Hossza nagyon hosszu. Mindene nagy, egyensulyban van. Kicsit olyan, mint David Haye, fellepett a nagyok koze, de a gyorsasaga (itt egyensulya) megmaradt. Meg fejlodhet. £27.99, s a 8 pontot karcolgatja.
4-Inama `Vigneti di Foscarino` Soave Classico, Veneto, 2008: Kozepesen intenziv aranyszin. Erett, lusta, nyari viragmezo illat. Sav es alkohol (12.5%) alacsony, minden mas magas, eroteljes. A vege is nagyon rendben van, s hosszu. Azonban megfaradt mar, az oxidacio jegyeit mutatja. Nem szabad vele sokat varni. Nekem nagyon izlett. £17.99, a jobb pillanatokban 7 pont.
5-Mascarello `Villero` Barolo, Piemonte, 1999: Melyvoros szin, granatos karima. Gazdag, nagyon hangsulyos orr, fekete gyumolcsok, tolgy, csoki, fuszerek. Testes joszag, semmi nem log ki, szep egyensuly. Hosszat tanitani lehet. Mar nem fejlodik tovabb. Sajna csak 10 percunk volt egymasra. Mikor jott a kovetkezo bor, meg mindig a szamban illegette magat. S nem ihattam meg. Merda! £55, 9 pont.
6-Georg Mosbacher Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spatlese Trocken, Pfalz, 2007: Citromszin, rozsaszin grapefruit, gyumolcskonzerv orr. Kostolva citrom, tropusi gyumolcsok, mango, banan. Szep egyensuly, a magas sav nagyon jol all neki. Meg van benne tartalek, fog meg fejlodni. £14.99, 7 ponton all jelenleg.
7-Itt ket 2004-es Bordeaxrol szolnek roviden: Evjarat, s ar megegyezik (£24.99), de mekkora kulonbseg van koztuk: Chateau Larrivet Haut-Brion, Passac-Leognan: Mar hanyatlik, nincs benne eleg gyumolcs. 7 pont. Chateau Laroque Grand Cru, Saint-Emilion: Nagyon gyumolcsos, testes, karakteres bor, mindene helyen van, s nagy potencial van meg benne. 8 pont.
8- Domaine de la Pousse d`Or, Puligny-Montrachet `Le Cailleret` Premier Cru, Cote de Beaune, 2006: Aranyszin, orrban alma, barack, izre kiegeszul nemi piritossal,s jon a sok asvany,s kremes is kozben. Hogy is van ez? Meg fejlodhet...De hova? Hossza legenda kategoria. £59, 8-9 pont kozott eppen.

Friday 29 October 2010

Leckford masodik resz











Masodik resz Leckfordbol, nem teljes kostolojegyzetek, csak benyomasok, elkapott dolgok, mert csak erre volt ido.

Almaborok:
Westons English Perry - Tolgyben erlelt, 6% alkohol, nagyon enyhen szensavas, erezheto tanin, edes, erett anyag, nem nagyon izlett.
Waitrose Organic Vintage Cider 2009 - Tradicionalis stilus megjelentenitoje, klasszikus halvany arany szin, eroteljes izvilag, tolgy, tanin, komplex.
Waitrose Low Alcohol Cider - itt kicsit leakadtam, nehez megitelni, csak 1% alkohol, s ez hianyzik, hogy teljes legyen az erzes, a tolgy ismet atjon.
Westons Organic Premium - Ize nagyon jo, komplex, azonban illataban eroteljes - jo ertelemben - teli istalloillat jott at nekem, amit erdekesnek, s izgalmasnak talaltam. Ugyanazt a receptet kovetik tobb mint 20 eve. Jo minoseg.
Henry Westons Vintage Special Reserve - A csucs termekuk, tetszett, komplex, magas minoseg, felszaraz, tobb ido kene ra.
Aspall Organic Cyder - Aranyszinu, edeskeseru alma es gyumolcsoskert illat, nemi viragmezo a hatterben. Eloszor enyhen edesen indul, majd teljesen kitolti a szajat. A gyumolcsoket nagyon finom tanin egesziti ki, a vege csontszaraz, hosszu utoiz.
Aspall Premier Cru Cyder - Szalmasarga szin, tiszta desszertalma illat, szaraz, kremes a szajban, savak nagyon jol allnak neki. Elegans, meglepoen hosszu utoiz.
Aspall Perronelle`s Blush - Ez egy egeszen kulonleges valtozat, szeder likort adnak hozza a vegen, elsosorban holgyvasarlok reszere keszul. Lazacszin, orrban viragmezo, alma, csonthejas gyumolcsok. Szajban nagyon jol visszakoszon az alma, es a szeder. Gyumolcsei lagyak, utoize sokaig megmarad.

Angol habzoborok:
Chappel Down Brut Non Vintage - Fajtak: Pinot Noir, Muller-Thurgau, +1 fajta. Champagne modszer, finomseprun tartva. Elsosorban citrom dominal illatban, csonthejjas gyumolcsokkel bolonditva, szajban meg ratesz egy kis gyumolcsosseget, magas savai jol allnak neki, tiszta anyag.
Chappel Down Brut Rose 2005 - 100% Pinot Noir, hejjon tartva, cseresznye, csonthejjas gyumolcsok, lagyabb a szajban, isteni lehet egy paelahoz parositva.
Ridgeview Bloomsburry 2008 - Fenomenalis illat - itt lettem meggyozve az angol habzoborokrol - komplex, szalazni lehet, hidegeghajlatos chardonnay aromak dominalnak. Lassan epul fel a szadban, s teljesen kitolti azt, egyensulyat tanitani kene.
Ridgeview Rose Fitzrovia 2008 - Chardonnay, Pinot Noir es Pinot Meunier, a nap csucsa, jelentos maradekcukor tamaszt ellen a savaknak. Nagyon ihato bor. Habja vegtelenul finom, ahogy hossza is.

Monday 18 October 2010

Leckford elso resz






Ma hazafele a vonaton volt idom egy kicsit, szoval itt kovetkezik Leckford elso fele:

Egy nap Leckfordban

Ceges kepzes.
Nagyon erdekes napom volt hetfon. A Waitrosenak van egy majd 4000 angol hold nagysagu mukodo farmja Hampshire megyeben, ahonnan sokfajta sajat termek kerul a polcokra, pl: tej, gomba, alma, korte, mez, csirke, tojas. Termeszetesen az egesz farm a Waitrose altal kepviselt - magas minoseg eloallitasa a kornyezetbarat modszerek alkalmazasa mellett - eszme jegyeben mukodik.
Szamunkra 2 dolog lehet erdekes, az elso a szoloultetveny, a masik az almabor keszitesehez hasznalt almatermesztes.
Kezdjuk a szolovel.
Angliaban az elmult evekben jelentos szolotelepitesek zajlottak. A hideg klima miatt korai eresu fajtak dominalnak, mint peldaul a Muller-Thurgau, Schonburger, Bacchus, Huxelrebe, Phoenix, Reichensteiner, Seyval Blanc a fehereknel, mig a fekete fajtaknal a Dornfelder es a Rondo emelendo ki. Az angol borpiacon hatalmas fejlodes figyelheto meg a hazai termelesu habzoborok szegmenseben is, s cegem nagyon helyesen tobb kulonbozo pinceszet termekeit forgalmazza, melyek nagyon jol szerepeltek az elmult 10 evben a nagy nemzetkozi borversenyeken (IWSC, Decanter, stb). A Champagne-hoz hasonlo klimatikus viszonyok, az azonos talaj sokak szamara meglepo minoseget produkal, megfelelo szolomuveles mellett. Persze ez nem olcso az angol szigeten (munkaerokoltseg). Azonban a hazai premium termelok (habzoborban) jelenleg nem kepesek az igenyek kielegitesere mennyisegileg, s ez csak noni fog! Cegem gondolt egyet - s alapos merlegeles utan, Jedik is reszt vettek benne - telepitett egy majd 5 hektaros ultetvenyt a klasszikus Champagne fajtakbol: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. A suruseg 2.25m x 1.2m. A talaj sekely kovas agyag termoreteg meszkoves sziklas alapkozeten. Az ultetveny nagy resze Del-Del-Keleti fekvesu domboldalon van 4-13 fokos lejtessel. A napsutest igy nagyon jo hatasfokkal tudjak majd kihasznalni a novenyek. A lejtes miatt a sorok kozott fuvesitettek az erozio es a vizlefolyas
csokkentesere. A lehetseges fagykar miatt a domb aljaban levo teljesen lapos terulet nem lett betelepitve, lasd kepek. Az ultetes 2009-ben tortent, tehat most a masodik evukben jarnak a csemetek. Az elso evben alig 60cm-ert ertek el novesben, mig iden a 2m-t is atlepte nemelyik. Fagykar miatt az ultetveny 2%-at ujbol kellett telepiteni. A lehetseges vadkar miatt vedocso a fiatal csemeteken, illetve az egesz korbe van keritve, alul nyul ellen suru szovesu femkerites, felul ritkabb szarvas ellen. A muvelesi mod egyoldalu Guyot kordon lesz. (Remelem jol forditottam, javitsatok, ha nem, legyszi!) Elso szuret 2012-ben varhato, kereskedelmi forgalomba kerulese a tobb eves erlelesi idoszak miatt 2015-ben. Champagne metodussal hazasitas fog keszulni. Igeretes tervnek mutatkozik, csak gyozzem kivarni mig megkostolhatom. (Meg 5 ev:()
A masik erdekes dolog az almatermesztes almabor keszitesehez. A talaj 3-as tipusu az 1-5-os skalan a termelesi igazgato szerint (angol besorolas, nem tudom pontosan mit is takar), nem idealis almatermeszteshez, azonban a vekony termoreteg alatt rejtozo meszko miatt -mely extra karaktert, izt ad a deszert almaknak - megis nagyon jol mukodik a dolog. Amire talan a legbuszkebbek az a Leckford Cox`s Apple Vintage Cider. Ismet a minoseg van eloterben, az ultetveny kisnovesu fakat tartalmaz, a muvelesi mod regimodi, amit lehet nem gepesitenek, kezi, szelektiv szuret, mindez nagy koltseggel jar. A tokeletes gyumolcs a boltok polcain kot ki, a kozmetikailag nem 100%-os (meret, forma,stb), de minosegben ugyanolyanbol keszul a memes nedu. A foldre hullott gyumolcsot nem hasznaljak fel. A gyumolcsok tarolasa nagyon erdekes volt, mintha egy urallomas zsilipkamrajat lattuk volna a raktarban. Ha jol ertettem: A gyumolcs meg mindig elo, tehat oxigent von ki a kornyezetbol, szendioxidot bocsat ki, ami kivonnak, s nitrogennal potolnak, s igy - hutott allapotban , eppen fagypont felett - a gyumolcs sokaig eltarthato. Sot az izvilaga is fejlodik kozben. Felfoghatjuk ugy is hogy hozamkorlatozassal termelik az almakat, sokkal kissebb mennyiseget alitanak elo, mind nemelyik termelo, de a minoseg, s persze az ar magasabb. A farm nem bio, hanem integralt gazdalkodast folytatnak, ami a regi tipusu gazdalkodasbol vett jobb dolgok otvozese az uj technologia vivmanyaival.
Az utolso kepen egyik kozlekedesi eszkozunk lathato, kicsit huzatos volt nagyobb sebessegnel.
Volt alkalmam megbeszelni par szoban a mult heti osztrak-magyar borkostolot is az egyik Jedivel, foleg Somlot erintve.
A nap masodik reszeben kostolas folyt, errol legkozelebb, reszletes jegyzetekkel.

Wednesday 13 October 2010

A vörös iszap

Az alabbi iras harmadkozles, eloszor a Somloi Apatsagi Pinceszet honlapjan jelent meg, Balogh Zoltan irasa, majd a Muvelt Alkoholista is atvette. Ugy gondolom, hogy az esemenyek tekinteteben minnel tobb helyen lathato, annal jobb.

A vörös iszap


Bizonyára mindenki hallotta a megrázó hírt, hogy október 4-én az Ajka melletti timföldgyár tározójának átszakadt a gátja és egymillió köbméter vörös iszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre.

Sok barátunk keresett meg azóta aggódva, hogy milyen hatása is lesz a borvidékre ennek az egészen elképesztő katasztrófának.

A borvidék szőlőterületeit nem érintette az áradat, az a szőlőterületektől mintegy kilométerrel délre folyt le a Torna-patak medrében illetve a patak környékén lévő, mélyen fekvő mezőgazdasági területeken.

A Somló hegy környékén az uralkodó széljárások kizárják, hogy az esetlegesen kialakuló szálló por a szőlőtermő területekre kerüljön.

A hegyközség felvette a kapcsolatot a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékével, hogy egy méréssorozattal tudományosan vizsgálják meg, hogy ez a katasztrófa hogyan érinti hosszú távon a borvidéket.

Tudomásunk szerint a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei is vizsgálatokat folytatnak abban a tekintetben, hogy milyen ökológiai vonatkozásai lesznek illetve lehetnek a történéseknek.

A Somló-hegyre jelenleg veszélyt csak az jelentheti, hogy a Devecserben és Kolontáron lakó szőlősgazdák és a hegyen dolgozó szőlőmunkások a járműveikkel szennyezést hordanak fel a borvidék útjaira. Ezt megelőzni illetve megakadályozni sajnos nem lehet. Kizárólag a gazdák és a munkások elővigyázatosságában bízhatunk.

A mi területeink körüli utak tiszták és ügyelünk arra, hogy azok is maradjanak.

A birtokunkon dolgozó munkások biztonságban vannak. Mivel ők kivétel nélkül somlóvásárhelyi lakosok, ezért a falu sorsát különösen a szívünkön viseljük.

Kérünk nagy tisztelettel mindenkit aki tud, hogy segítse a somlóvásárhelyi önkormányzatot a kármentesítésben.

Az önkormányzat költségvetési számlaszáma:

OTP 11748038-15427009
Cím: 8481 Somlóvásárhely, Szabadság tér 1
Az utalási tárgyba írjuk azt, hogy "adomány vörösiszap kármentesítésre"

Forras:
http://www.juhfark.hu/hu/hirek/a_voros_iszap/

Szolgalati Kozlemeny

Most kicst szuneteltetem irasaim, idohiany miatt. 2 het mulva lesz a vizsgam, s tanulnom kell meg. Ha tul vagyok rajta persze majd ismet jelentkezem. Kozben persze csak gyulnek az ures uvegek... Pont tegnap hozott a szallitoceg egy karton bort Magyarorszagrol.
18-an megyek ceges tovabbkepzesre: Angol habzoborokrol fog szolni a tema, majd ezt is megirom. Honap vegen WSET Advanced. Hat, nem tudom. Teszteket 90% felett irok, essze resz mikor hogy, ha olyan a tema akkor nagyon megy, maskor meg teljes blokk. A vakkostlo meg teljesen lutri...Most beszeltem egy kollegaval, aki tavaly csinalta, az irasbelik megvannak neki, mig a kostolot bebukta, mert egy 4 pontos egyszeru Chardonnay volt, s o felulertekelte, s hasalas volt a dolog. Majd meglatjuk.

Monday 4 October 2010

Új barrique hordók eladók a Tonnellerie Sud Ouesttől kiváló áron




Kristian Kielmayer irasa, az O blogjarol atvett cikk. Nala kell erdeklodni a cikkben szereplo e-mail cimen:

"A napokban egy barátom keresett meg, akinek úgy 90 hordója megmaradt egy olasz borászat felszámolásából és ezeket szeretné még a magyar piacnak, borászatoknak felkínálni. A teljesen új, bontatlan, fóliázott, francia fa (Chene), 225 literes, M hordókat, az eredeti árhoz képest szinte fél áron ajánlja fel. Garanciát a hordók minőségére vállalja az eladó, illetve a hordók megtekinhetök a raktárban.
Az alábbiakban néhány kép, amennyiben bárkinek felkellette az érdeklődését, illetve ha bővebb információra lenne, szükség természetesen állok rendelkezésre. A kristian@kristiankielmayer.com email címen.
Tetszett a Tonnellerie Sud Ouest (TSO) idézete, amely így szól:
“Köszönet az erdőnek, víznek, szélnek és a tűznek, mi (TSO) hordókat készítünk az Önök borainak”
http://www.masterofwine.hu/2010/10/uj-barrique-hordok-eladok-tonnellerie.html#comment-form

Saturday 2 October 2010

Ausztria, szept 7-10, WSET tura, negyedik nap + Movar






Negyednapra lemerult a kameram, sok volt neki a 300 kep, igy nem lesznek sajat fotok. Minden kepet az szereplo boraszatok honlapjairol csenek:)
Reggeli utan Oberwaltersdorf fele vettuk az iranyt, ez egy kisvaros Becstol 25km-re delre. Itt talalhato a Hartl csalad boraszata, akik 7 generacio ota muvelnek szolot a kornyeken. Korabban ok is altalanos gazdalkodast folytattak, s csak nemreg alltak at kizarolag szolotermelesre. A boraszatot jelenleg Hartl Heinrich III vezeti, 20 hektaron. Ebbol 15 sajat terulet, mig a maradek 5 szerzodeses termelok. Klasterneuburgban tanult, majd Olaszorszagban, Uj-Zelandban is tanonckodott. Innovativ ember, keresi az ujat, hol lehet fejlodni. Van egy kis hagyomanyos, hangulatos vendeglojuk, a kostolo is itt volt. A boraszat csapata kicsi -maroknyian vannak csak- de annal lelkesebb. Az ultetvenyeiken a fo irany a Pinot Noir, a St. Laurent, a Zweigelt. Feherszolovel is foglalkoznak, kulon kiemelendo a fura nevu Rotgipfler, amely a fiatal hajtasok voroses szine miatt kapta a nevet. Megegyszer hangsulyozom ez egy feher fajta. Csak 100ha van belole az egesz vilagon, mind a regioban. A boraszat szamos szakmai elismeresben reszesult a kozelmultban.
Mielott raternek a kostolasra, egy kis kitero: Egesz napomat kicsit elrontotta, hogy parazhattam azon, mi lesz, mikor kocsiba ulok delutan Magyarorszagon, s megallit a rendor? A kostolon az ember nem iszik, mindent kikop, de a nyalkahartyan at megis elszivodik valamennyi alkohol. Ez azonban a vezetesi kepessegeimet nem befolyasolja szvsz. Megis megszivtam volna
talan...Ebednel is kihagytam a kis pohar bort, amivel kinaltak. Talan - egyszer - nalunk is fejukhoz kapnak az illetekesek, s kisse szabadabb lesz a torveny, mint mondjuk a franciaknal vagy az angoloknal!
Kostolt borok:
1-A Rotgipfler-rel kezdtuk, 2009-es evjarat: Nagyon atlatszo szin, zamatos, nagyon gyumolcsos, grepfrut, citron, magas savtartalom, kis maradekcukor. A korty tartalmas, hossza is rendben van. A tokek akar 40 evet is elerhetik korban az ultetevenyen, hejon aztatas 6-8 oran keresztul, nagyon gyengeden preselve, 1.5 bar nyomassal. Csak a szabadon lefolyo let hasznaljak, reduktiv technologia, termeszetes es szelektalt eleszto, hideg fermentacio 19-21c. Nagyon jol menne fuszeres etelhez vagy akar olajban gazdag halhoz is. 5p
2-Ugyanez egy evjarattal korabbrol: Az egyetlen lenyeges kulonbseg, amit eszleltem az a citrom vonal sokkal erosebb volta.
3-Pinot Noir Classic 2008 Alapvaltozat: Konnyed, gyumolcsos, szine halvanykas, illata malna, izben malna ismet, majd meggy, vanilia, tannin nem sok, alkohol kozepes, teste kozepest is alig eri el. Harmad, negyed, s otodtoltesu hordokban volt a fele, a masik 50% meg rozsdamentes acelban, s a vegen osszehazasitottak. 5 pontot siman megrja, konnyed, joivasu bor.
4-Pinot Noir Reserve 2009: Erosebb orrban, s kremesebb is. Szajban meggy, malna, ribizli, vanilia. Kicsit testesebb erzest nyujt, alkohol is nemileg magasabb, hossza is javult. 100% hordoban, melybol 30% elsotoltes, finom seprun tartva.6 pont teteje.
5-St. Laurent Classic 2008: Sotetebb arnyalat, orrban a meggy dominal. Megkostolva is a meggy viszi a primet, megspekelve feketeribizlivel, vanilival, s borssal. A korty, a test kozepesnel kicsit magasabb. Meglepetesemre alkoholja csak kozepesnek bizonyult. Kulonbozo fajta hordokban erlelelik, nemelyik amerikai tolgybol keszult, s a vegen hazasitjak ossze. 5 pont teteje.
6-St. Laurent Reserve 2008: A kulonbseg a nagyobb, karakteresebb testben jelentkezik. Szebb a felepitese. Nagyobb elmeny. Az egesz hordoban, melybol 50% elsotoltes. 5-8 akar 10 ev potencial lehet benne. 6-7 pont kozott valahol.
7-Blauer Portugeiser 2009: Teljesen egy villanyi portugieser jutott eszembe rola, voros gyumolcsok, kicsi, vekonykas test, magas sav, kozepesnel kicsivel gyengebb alkohol, hossza sem vilagvero, de jol elkeszitett bor.5p alja
8-TBA (Sauvignon Blanc, Rizling, Chardonnay) 2008. Eroteljes aranysarga szin, illata mezes, szajban mez, aszalt szilva, cukorka. Szep hossza van. Szine evente sotetetdni fog kicsit. 210g cukor, 11.5g sav, fele ujhordo, fele aceltartaly. November koezepen szuretelve. 10 evente 1-2 sikerul csak csinalni a kornyeken. 6-7 pont korul lehet.
A nap masodik boraszata Rustban talalhato, Weingut Feiler-Artingernek hivjak. Rust a Ferto-to nyugati partjan terul el, a bortermeles sokevszazados multra vezetheto vissza. Az desszertborokrol ismert. Vilagszerte csak nehany helyen lehet rendszeresen a nemespeneszes modszerrel edes bort kesziteni, s a Ferto-to kornyeke az egyik ezek kozul. A tobbi: Tokaj, Sauternes, Mosel, s a Rajna volgye. Itt a to kozelsege, mikroklimaja segiti elo a folyamatot, mellyel sokkal komplexebb desszertbort lehet kesziteni, mintha csak a leszedett szolot szaritanank utolag. A tokeletes szem leszedesehez a szolot tobbszor kell vegigjarni - ujbol es ujbol, - ez persze nagyon megdobja a koltsegeket. Nem veletlen, hogy a multban foleg a nemesseg fogyasztotta ezeket a borokat. Barmilyen lakoma melto befejezesenek tartottak. Ruszt is borai reven nyerte el fuggetleneseget. 1681-ben szabad varossa valt. A szabadsagert fizetendo dijban benne foglaltatott mintegy 10 000l edes bor is.
A boraszat igazi csaladi vallalkozas, nagyon jol csinaljak ekkora neretben is. Csak 29 hektaron gazdalkodnak, s aparol-fiura szall a mesterseg. Hirnevuket desszertboraikkal alapoztak meg, napjainkban a vorosbor vonalon is nagyon beleerositettek. A desszertborokkal nyert nemzetkozi elismeresek melle a vorosboraikra mostanaban rendre 90 pont korul vagy felette adnak a nagyok, mint Parker. Az boraszat epulete nagyon szep, festoi kornyezetkent irhato le. Par eve meg filmforgatashoz is hasznaltak a belso udvart. Megerkezesunk utan megneztuk a pincet, majd a pinceben! volt a kostolo, s az ebedet is itt kaptuk. A desszertet (Topfenknodel) Kurt mamaja keszitette, szoval igazi hazikoszt volt. Fenomenalis.
Kostolt borok:
1-Olaszrizling 09 -Zoldalma, eretlen korte. Kicsit rovid.
2-Pinot Blanc 09 - Frissen Vagott fu, gyumolcsos. Keves maradekcukor, erett anyagbol.
3-Neuburger 09 - Zold gyumolcsok. 7.5g maradekcukor.Elegans, legies, konnyu bor. Ez egy regi osztrak fajta, Wachaubol kerult ide, szulei a Sylvaner es a Voros Veltelini. Nagyon kenyes, alacsony hozam, a melegebb eghajlatot kedveli. Csak 1.1 hektarjuk van, de meg tobbet szeretnenek.
4-Chardonnay 08 - Viragok, citrom, magvas gyumolcsok. Szep egyensuly, jo struktura. Erdekesnek talaltam. Majdnem elfogyott mar, spontan, hosszu fermentacio, ami megallt, majd kenytelenek voltak elesztot hozzaadni, hogy ujbol meginduljon a folyamat.
5-6 Kekfrankos 2008-09: Telt, voros szin, vilagosabb gyuruvel, szep meggy az orrban, izre meggy, vanilia, ribizli, fahej. Sav, tanin kozepest joval tullepi, kozepes test, hossza eleg jo. A 09-est 3 hettel korabban palackoztak, szinre par arnyalattal eltert, s alkoholja is kevesebb volt. Szilvas jegyeket fog majd megjeleniteni a kesobbiekben Kurt elmondasa alapjan.
7-Kekfrankos Umriss 2008: A magasabb minosegu kekrankos a pincetol. Szinre hasonlo, illataban fekete gyumolcsok, vanilia, simabb, teltebb korty. Nagy eresi potencial. A szolo delre nezo lankarol szarmazik, meszkoves talaj, 30-40 cm termoreteg csak a tetejen. Hosszabb ideig hejontartva, nagy barrique hordo.
8-Kekfrankos Umriss 2003: Erettebb, kremes meginkabb teltebb a korty. Fekete gyumolcsok, csoki, vanilia. nagyon komplex, nagy anyag. Alkoholja is kicsit feljebb. Most van a csucson.
9-Muskat Ottonel Auslese edes 2008: Atlatszo szin, enyhe sargas beutessel, orrban nagyon gazdag, tobb ido kellene ismerkedni, tropusi gyumolcsok. Kostolva is ugyanez, nemi aszalt gyumit is erezni veltem. Hossza is jo. 16c-on fermentacio, lassu, spontan, majd lehutve 6c, atfejtes, uj tankba helyezve, finomseprun tartva, s februarban palackozva.
Desszert utan jott 5 edes bor, de nem sok idonk volt, szoval csak cimszavakban:
10-Traminer Beerenauslese edes 2008: feketekenyer illat, mezes felhangok
11-Beerenauslese (Weissburgunder, Welschriesling, Chardonnay) edes 2009: Nagyobb, szelesebb orr, szine mindig evjaratfuggo, szep.
12-Ruster Ausbruch (Weissburgunder, Welschriesling, Neuburger, Chardonnay) edes 2007: reszben ujhordoban volt, Mez, kajszi, karamell.
13-Ruster Ausbruch Pinot Cuvee (Weissburgunder-Pinot Blanc, Grauer Burgunder-Pinot Gris, Neuburger, Chardonnay): Ez a tetel nalam kimaradt a kavarodasban :(
14-Ruster Ausbruch Essenz (Chardonnay, Welschriesling) edes 2001: 4% alkohol, 300g cukor, 12g sav, tropusi gyumolcsok, karamell, folyekony mez. Nem hivhato bornak az alkoholtartalom miatt.
Sietnunk kellett a kovetkezo allomasra:
Prieler-ekhez Schutzen am Gebirge-be. Kis csaladi pinceszet, 2 generacio dolgzik egyutt, a harmadik meg novoben. Ultetevenyeik a Ferto-totol nyugatra talalhatoak, persz a viz kozelsege nagy hatassal van rajuk. Eloszor kimentunk a szoloba, felmasztunk egy 200m+ dombra, ahonnan be lehetett latni az egesz Fertot, s a kameram ki volt nyulva...Szep, gondozott szolojuk volt. Jo volt latni a kontrasztot, az eltero modszereket, mert a a kozvetlen szomszedsagban masok szoloi voltak, s ossze tudtuk hasonlitani. Mikor Georg kostolasra kinalta a szemeket, egesz veletlenul a szomszedera jart ra:)
Pinceszetuk a csaladi hazban van, egy uj kostolhelyseget avattak nemreg. Nagyon kozvetlenek voltak, megtudtam, hogy Sylvia gyermeke magyarul tanul az oviban... Sylvia egyebkent nagy egyenisegnek tunt. 2009-ben ev boraszat lettek.Erdemes odafigyelni a pincere a jovoben.
Kostolt borok:
1- Pinot Blanc Seeberg 2009: Atlatszo-zoldes arnyalat, mandula, kis mezzel a hatterben, jo eresi potencial. 12.5% alkohol, a 12.-ik szazadban kerult ide a fajta, ha rossz talajban van, akkor jellegtelen bort produkal.
2- Pinot Blanc Leithaberg DAC 2009: Kicsit sotetebb, citrom, sargadinnye, asvanyossag. Szebb, nagyobb, erosebb anyag. Sokretegu. Alkoholja ugyanannyi. Tengeri herkentyukhoz kepzelnem el.
3- Blaufrankisch Johanneshohe 2008: Vilagosabb szin, orrban meggy, bors, kostolva; Meggy, feher bors, fuszerek, asvanyossaga egy feherborra emlekeztet. Domb aljarol, homokos, magas vastartalmu talaj, 1 evet toltott hordoban, melyet 21-edszer toltottek meg.
4- Leithaberg DAC Kekfrankos 2008: Hasonlo, de megis mas. Tobbet nyujt, nagyobb elmeny. masfel ev 1200l-es hordoban. Domb tetejerol, puha meszkoves talajrol. Sokat kene visszakostolni, hogy vagjam a kulonbsegeket a tetelek kozott.
5-6 Goldberg Blaufrankisch 2007 es 2002. A ket bor megegyezik csak az evjarat kulonbozik. A 2002-es eppen igy nezett ki: Sotet, konyakra emlekezteto szin, cseresznye, csoki az orrban, szajban kiegeszitve vaniliaval, fuszerek, hossza merhetetlen. Nyitas utan sokat lagyul, finomodik. Melto megkoronazasa volt a turanak. A Goldberg vitathatatlanul a legjobb ultetvenyuk, a
talaj pala, kis barrique hordoban 26 honapot tolt a bor. A hordokat Remon, s Chassi kesziti Burgundiaban. 20 ev siman kinez neki.
Rohanas a repterre.
Osszegezve az egesz tura nagyon jo volt, sokat tanultam, s rajottem, hogy meg tobbet kell. Szivem szerint megcsinalnam minden bortermelo orszaggal. A cegemtol illetve a AWMB-tol kapott informacio nagyon reszletes volt, koszonet erte. Vendeglatasbol meg kivalora vizsgaztak a sogorok.

A nap folytatasa:
4 orakor meg bort kostoltam, 4.57-re megerkeztunk a repterre, 5-kor mar unokatesom autojaban ultem, s robogtunk Varbalog fele. Igen jol jott ki a lepes.
Este kineztem a Szigetkoz Fesztivalra. nagyon dicseretes, hogy van ilyen Movaron. Azonban par dolgot ugy erzem meg kell jegyeznem: Eloszor is a boros bodekat talan nem a szinpad kozvetlen kozelebe kene telepiteni, mert nem lehet megmozdulni, tul nagy a zaj, az emberek felloknek, tulekedes van, igy nem lehet sem bort kostolni, sem kulturalt korulmenyek kozott fogyasztani. Masodszor a pohar kerdese: Miert kell nekem megvenni azt a poharat? Ugyis eldobom. Lenne alternativa: Visszavasaroljak. Hozhatom a sajatom. De nincsen. Ennek igy nagyon lehuzas szaga van. Talan az szervezok olvassak a blogot - tudnak rola -, s jovore maskepp lesz. Olvastam mashol, hogy az egesz egy vallalkozoe, s a sajat kereskedese borait arulja csak. Ezt nem tisztem biralni, anyagilag teljesen ertheto, azonban ha ott lennenek a termelok is, akar sajat bodeval, emelne a szinvonalat. Mint mondjuk a Gyori Bornapokon.
Az Umathum 2 borat kostoltam, jegyzet nem keszult. Ar elfogadhato volt, s a minoseg is. Csak a korulmenyek.