Search This Blog

Saturday 2 October 2010

Ausztria, szept 7-10, WSET tura, negyedik nap + Movar






Negyednapra lemerult a kameram, sok volt neki a 300 kep, igy nem lesznek sajat fotok. Minden kepet az szereplo boraszatok honlapjairol csenek:)
Reggeli utan Oberwaltersdorf fele vettuk az iranyt, ez egy kisvaros Becstol 25km-re delre. Itt talalhato a Hartl csalad boraszata, akik 7 generacio ota muvelnek szolot a kornyeken. Korabban ok is altalanos gazdalkodast folytattak, s csak nemreg alltak at kizarolag szolotermelesre. A boraszatot jelenleg Hartl Heinrich III vezeti, 20 hektaron. Ebbol 15 sajat terulet, mig a maradek 5 szerzodeses termelok. Klasterneuburgban tanult, majd Olaszorszagban, Uj-Zelandban is tanonckodott. Innovativ ember, keresi az ujat, hol lehet fejlodni. Van egy kis hagyomanyos, hangulatos vendeglojuk, a kostolo is itt volt. A boraszat csapata kicsi -maroknyian vannak csak- de annal lelkesebb. Az ultetvenyeiken a fo irany a Pinot Noir, a St. Laurent, a Zweigelt. Feherszolovel is foglalkoznak, kulon kiemelendo a fura nevu Rotgipfler, amely a fiatal hajtasok voroses szine miatt kapta a nevet. Megegyszer hangsulyozom ez egy feher fajta. Csak 100ha van belole az egesz vilagon, mind a regioban. A boraszat szamos szakmai elismeresben reszesult a kozelmultban.
Mielott raternek a kostolasra, egy kis kitero: Egesz napomat kicsit elrontotta, hogy parazhattam azon, mi lesz, mikor kocsiba ulok delutan Magyarorszagon, s megallit a rendor? A kostolon az ember nem iszik, mindent kikop, de a nyalkahartyan at megis elszivodik valamennyi alkohol. Ez azonban a vezetesi kepessegeimet nem befolyasolja szvsz. Megis megszivtam volna
talan...Ebednel is kihagytam a kis pohar bort, amivel kinaltak. Talan - egyszer - nalunk is fejukhoz kapnak az illetekesek, s kisse szabadabb lesz a torveny, mint mondjuk a franciaknal vagy az angoloknal!
Kostolt borok:
1-A Rotgipfler-rel kezdtuk, 2009-es evjarat: Nagyon atlatszo szin, zamatos, nagyon gyumolcsos, grepfrut, citron, magas savtartalom, kis maradekcukor. A korty tartalmas, hossza is rendben van. A tokek akar 40 evet is elerhetik korban az ultetevenyen, hejon aztatas 6-8 oran keresztul, nagyon gyengeden preselve, 1.5 bar nyomassal. Csak a szabadon lefolyo let hasznaljak, reduktiv technologia, termeszetes es szelektalt eleszto, hideg fermentacio 19-21c. Nagyon jol menne fuszeres etelhez vagy akar olajban gazdag halhoz is. 5p
2-Ugyanez egy evjarattal korabbrol: Az egyetlen lenyeges kulonbseg, amit eszleltem az a citrom vonal sokkal erosebb volta.
3-Pinot Noir Classic 2008 Alapvaltozat: Konnyed, gyumolcsos, szine halvanykas, illata malna, izben malna ismet, majd meggy, vanilia, tannin nem sok, alkohol kozepes, teste kozepest is alig eri el. Harmad, negyed, s otodtoltesu hordokban volt a fele, a masik 50% meg rozsdamentes acelban, s a vegen osszehazasitottak. 5 pontot siman megrja, konnyed, joivasu bor.
4-Pinot Noir Reserve 2009: Erosebb orrban, s kremesebb is. Szajban meggy, malna, ribizli, vanilia. Kicsit testesebb erzest nyujt, alkohol is nemileg magasabb, hossza is javult. 100% hordoban, melybol 30% elsotoltes, finom seprun tartva.6 pont teteje.
5-St. Laurent Classic 2008: Sotetebb arnyalat, orrban a meggy dominal. Megkostolva is a meggy viszi a primet, megspekelve feketeribizlivel, vanilival, s borssal. A korty, a test kozepesnel kicsit magasabb. Meglepetesemre alkoholja csak kozepesnek bizonyult. Kulonbozo fajta hordokban erlelelik, nemelyik amerikai tolgybol keszult, s a vegen hazasitjak ossze. 5 pont teteje.
6-St. Laurent Reserve 2008: A kulonbseg a nagyobb, karakteresebb testben jelentkezik. Szebb a felepitese. Nagyobb elmeny. Az egesz hordoban, melybol 50% elsotoltes. 5-8 akar 10 ev potencial lehet benne. 6-7 pont kozott valahol.
7-Blauer Portugeiser 2009: Teljesen egy villanyi portugieser jutott eszembe rola, voros gyumolcsok, kicsi, vekonykas test, magas sav, kozepesnel kicsivel gyengebb alkohol, hossza sem vilagvero, de jol elkeszitett bor.5p alja
8-TBA (Sauvignon Blanc, Rizling, Chardonnay) 2008. Eroteljes aranysarga szin, illata mezes, szajban mez, aszalt szilva, cukorka. Szep hossza van. Szine evente sotetetdni fog kicsit. 210g cukor, 11.5g sav, fele ujhordo, fele aceltartaly. November koezepen szuretelve. 10 evente 1-2 sikerul csak csinalni a kornyeken. 6-7 pont korul lehet.
A nap masodik boraszata Rustban talalhato, Weingut Feiler-Artingernek hivjak. Rust a Ferto-to nyugati partjan terul el, a bortermeles sokevszazados multra vezetheto vissza. Az desszertborokrol ismert. Vilagszerte csak nehany helyen lehet rendszeresen a nemespeneszes modszerrel edes bort kesziteni, s a Ferto-to kornyeke az egyik ezek kozul. A tobbi: Tokaj, Sauternes, Mosel, s a Rajna volgye. Itt a to kozelsege, mikroklimaja segiti elo a folyamatot, mellyel sokkal komplexebb desszertbort lehet kesziteni, mintha csak a leszedett szolot szaritanank utolag. A tokeletes szem leszedesehez a szolot tobbszor kell vegigjarni - ujbol es ujbol, - ez persze nagyon megdobja a koltsegeket. Nem veletlen, hogy a multban foleg a nemesseg fogyasztotta ezeket a borokat. Barmilyen lakoma melto befejezesenek tartottak. Ruszt is borai reven nyerte el fuggetleneseget. 1681-ben szabad varossa valt. A szabadsagert fizetendo dijban benne foglaltatott mintegy 10 000l edes bor is.
A boraszat igazi csaladi vallalkozas, nagyon jol csinaljak ekkora neretben is. Csak 29 hektaron gazdalkodnak, s aparol-fiura szall a mesterseg. Hirnevuket desszertboraikkal alapoztak meg, napjainkban a vorosbor vonalon is nagyon beleerositettek. A desszertborokkal nyert nemzetkozi elismeresek melle a vorosboraikra mostanaban rendre 90 pont korul vagy felette adnak a nagyok, mint Parker. Az boraszat epulete nagyon szep, festoi kornyezetkent irhato le. Par eve meg filmforgatashoz is hasznaltak a belso udvart. Megerkezesunk utan megneztuk a pincet, majd a pinceben! volt a kostolo, s az ebedet is itt kaptuk. A desszertet (Topfenknodel) Kurt mamaja keszitette, szoval igazi hazikoszt volt. Fenomenalis.
Kostolt borok:
1-Olaszrizling 09 -Zoldalma, eretlen korte. Kicsit rovid.
2-Pinot Blanc 09 - Frissen Vagott fu, gyumolcsos. Keves maradekcukor, erett anyagbol.
3-Neuburger 09 - Zold gyumolcsok. 7.5g maradekcukor.Elegans, legies, konnyu bor. Ez egy regi osztrak fajta, Wachaubol kerult ide, szulei a Sylvaner es a Voros Veltelini. Nagyon kenyes, alacsony hozam, a melegebb eghajlatot kedveli. Csak 1.1 hektarjuk van, de meg tobbet szeretnenek.
4-Chardonnay 08 - Viragok, citrom, magvas gyumolcsok. Szep egyensuly, jo struktura. Erdekesnek talaltam. Majdnem elfogyott mar, spontan, hosszu fermentacio, ami megallt, majd kenytelenek voltak elesztot hozzaadni, hogy ujbol meginduljon a folyamat.
5-6 Kekfrankos 2008-09: Telt, voros szin, vilagosabb gyuruvel, szep meggy az orrban, izre meggy, vanilia, ribizli, fahej. Sav, tanin kozepest joval tullepi, kozepes test, hossza eleg jo. A 09-est 3 hettel korabban palackoztak, szinre par arnyalattal eltert, s alkoholja is kevesebb volt. Szilvas jegyeket fog majd megjeleniteni a kesobbiekben Kurt elmondasa alapjan.
7-Kekfrankos Umriss 2008: A magasabb minosegu kekrankos a pincetol. Szinre hasonlo, illataban fekete gyumolcsok, vanilia, simabb, teltebb korty. Nagy eresi potencial. A szolo delre nezo lankarol szarmazik, meszkoves talaj, 30-40 cm termoreteg csak a tetejen. Hosszabb ideig hejontartva, nagy barrique hordo.
8-Kekfrankos Umriss 2003: Erettebb, kremes meginkabb teltebb a korty. Fekete gyumolcsok, csoki, vanilia. nagyon komplex, nagy anyag. Alkoholja is kicsit feljebb. Most van a csucson.
9-Muskat Ottonel Auslese edes 2008: Atlatszo szin, enyhe sargas beutessel, orrban nagyon gazdag, tobb ido kellene ismerkedni, tropusi gyumolcsok. Kostolva is ugyanez, nemi aszalt gyumit is erezni veltem. Hossza is jo. 16c-on fermentacio, lassu, spontan, majd lehutve 6c, atfejtes, uj tankba helyezve, finomseprun tartva, s februarban palackozva.
Desszert utan jott 5 edes bor, de nem sok idonk volt, szoval csak cimszavakban:
10-Traminer Beerenauslese edes 2008: feketekenyer illat, mezes felhangok
11-Beerenauslese (Weissburgunder, Welschriesling, Chardonnay) edes 2009: Nagyobb, szelesebb orr, szine mindig evjaratfuggo, szep.
12-Ruster Ausbruch (Weissburgunder, Welschriesling, Neuburger, Chardonnay) edes 2007: reszben ujhordoban volt, Mez, kajszi, karamell.
13-Ruster Ausbruch Pinot Cuvee (Weissburgunder-Pinot Blanc, Grauer Burgunder-Pinot Gris, Neuburger, Chardonnay): Ez a tetel nalam kimaradt a kavarodasban :(
14-Ruster Ausbruch Essenz (Chardonnay, Welschriesling) edes 2001: 4% alkohol, 300g cukor, 12g sav, tropusi gyumolcsok, karamell, folyekony mez. Nem hivhato bornak az alkoholtartalom miatt.
Sietnunk kellett a kovetkezo allomasra:
Prieler-ekhez Schutzen am Gebirge-be. Kis csaladi pinceszet, 2 generacio dolgzik egyutt, a harmadik meg novoben. Ultetevenyeik a Ferto-totol nyugatra talalhatoak, persz a viz kozelsege nagy hatassal van rajuk. Eloszor kimentunk a szoloba, felmasztunk egy 200m+ dombra, ahonnan be lehetett latni az egesz Fertot, s a kameram ki volt nyulva...Szep, gondozott szolojuk volt. Jo volt latni a kontrasztot, az eltero modszereket, mert a a kozvetlen szomszedsagban masok szoloi voltak, s ossze tudtuk hasonlitani. Mikor Georg kostolasra kinalta a szemeket, egesz veletlenul a szomszedera jart ra:)
Pinceszetuk a csaladi hazban van, egy uj kostolhelyseget avattak nemreg. Nagyon kozvetlenek voltak, megtudtam, hogy Sylvia gyermeke magyarul tanul az oviban... Sylvia egyebkent nagy egyenisegnek tunt. 2009-ben ev boraszat lettek.Erdemes odafigyelni a pincere a jovoben.
Kostolt borok:
1- Pinot Blanc Seeberg 2009: Atlatszo-zoldes arnyalat, mandula, kis mezzel a hatterben, jo eresi potencial. 12.5% alkohol, a 12.-ik szazadban kerult ide a fajta, ha rossz talajban van, akkor jellegtelen bort produkal.
2- Pinot Blanc Leithaberg DAC 2009: Kicsit sotetebb, citrom, sargadinnye, asvanyossag. Szebb, nagyobb, erosebb anyag. Sokretegu. Alkoholja ugyanannyi. Tengeri herkentyukhoz kepzelnem el.
3- Blaufrankisch Johanneshohe 2008: Vilagosabb szin, orrban meggy, bors, kostolva; Meggy, feher bors, fuszerek, asvanyossaga egy feherborra emlekeztet. Domb aljarol, homokos, magas vastartalmu talaj, 1 evet toltott hordoban, melyet 21-edszer toltottek meg.
4- Leithaberg DAC Kekfrankos 2008: Hasonlo, de megis mas. Tobbet nyujt, nagyobb elmeny. masfel ev 1200l-es hordoban. Domb tetejerol, puha meszkoves talajrol. Sokat kene visszakostolni, hogy vagjam a kulonbsegeket a tetelek kozott.
5-6 Goldberg Blaufrankisch 2007 es 2002. A ket bor megegyezik csak az evjarat kulonbozik. A 2002-es eppen igy nezett ki: Sotet, konyakra emlekezteto szin, cseresznye, csoki az orrban, szajban kiegeszitve vaniliaval, fuszerek, hossza merhetetlen. Nyitas utan sokat lagyul, finomodik. Melto megkoronazasa volt a turanak. A Goldberg vitathatatlanul a legjobb ultetvenyuk, a
talaj pala, kis barrique hordoban 26 honapot tolt a bor. A hordokat Remon, s Chassi kesziti Burgundiaban. 20 ev siman kinez neki.
Rohanas a repterre.
Osszegezve az egesz tura nagyon jo volt, sokat tanultam, s rajottem, hogy meg tobbet kell. Szivem szerint megcsinalnam minden bortermelo orszaggal. A cegemtol illetve a AWMB-tol kapott informacio nagyon reszletes volt, koszonet erte. Vendeglatasbol meg kivalora vizsgaztak a sogorok.

A nap folytatasa:
4 orakor meg bort kostoltam, 4.57-re megerkeztunk a repterre, 5-kor mar unokatesom autojaban ultem, s robogtunk Varbalog fele. Igen jol jott ki a lepes.
Este kineztem a Szigetkoz Fesztivalra. nagyon dicseretes, hogy van ilyen Movaron. Azonban par dolgot ugy erzem meg kell jegyeznem: Eloszor is a boros bodekat talan nem a szinpad kozvetlen kozelebe kene telepiteni, mert nem lehet megmozdulni, tul nagy a zaj, az emberek felloknek, tulekedes van, igy nem lehet sem bort kostolni, sem kulturalt korulmenyek kozott fogyasztani. Masodszor a pohar kerdese: Miert kell nekem megvenni azt a poharat? Ugyis eldobom. Lenne alternativa: Visszavasaroljak. Hozhatom a sajatom. De nincsen. Ennek igy nagyon lehuzas szaga van. Talan az szervezok olvassak a blogot - tudnak rola -, s jovore maskepp lesz. Olvastam mashol, hogy az egesz egy vallalkozoe, s a sajat kereskedese borait arulja csak. Ezt nem tisztem biralni, anyagilag teljesen ertheto, azonban ha ott lennenek a termelok is, akar sajat bodeval, emelne a szinvonalat. Mint mondjuk a Gyori Bornapokon.
Az Umathum 2 borat kostoltam, jegyzet nem keszult. Ar elfogadhato volt, s a minoseg is. Csak a korulmenyek.

No comments:

Post a Comment