Search This Blog

Tuesday 28 September 2010

Ausztria, WSET tura, szept 7-10, harmadik nap, elso 2 boraszat






Harmadik nap.

Az ejszakat Kremsben toltottuk, egy uj hotelban. Nem nagyon tetszett nekem. Az egesz epulet modern, muanyag, szenelytelen. 2 erdekes dolog. Szobankba belepve jobb kez fele elvalaszto beepitett szekreny, amely tartalmazta a (sorrendben) WC-t!!!, szekrenyt,s a minibart. Szekreny-t, s a WC-t 1 toloajto zarja el, felvaltva. Tehat a WC a szekrenyben volt!!! Ugy is hivtuk a szallodat: "The toilet in the cupboard hotel" A masik furi dolog: megkerulve ezt az elvalasztot, a furdobe jutottal, ami nagyon minimalista stilusu, mozaikcsempe, zuhany, sulizuhanyzo 70-es evekben erzes. S ki volt rakva egy gumikacsa a csap szelere. Ha nincs kad, minek? Nem talaltam viccesnek. A becsi szallodaban nagyon jo, modern kad volt. Jol esett belefekudni.
Az uj szallodaban a reggelit emlithetem, mint pozitivumot. Valamint a fiatal pultos holgyet, akinek a csaladjanak boraszata van, 3 hektaron gazdalkodnak. Mi persze rabeszeltuk, hogy masnap estere hozzon egy uveg GV-t, s mi meg megkostoljuk. S masnap kotelessegtudoan hozta is! Osszedobtuk az arat, pedig nem akarta elfogadni, 7.50 Euro volt. Jo bor volt, barmikor szivesen innam ujbol, Federspiel kategoria. Weidingernek hivjak a csaladot.
Reggel Grunddorf fele vettuk az iranyt, Manfred Felsner boraszata fele, aki egy GV specialista. 16 hektaron gazdalkodik. A kornyeken a losztalaj dominal. Ultetvenyei meglehetosen korosak, nagy gondot fordit rajuk, s az elhelyezkedesuk is nagyon jonak mondhato. Teraszos muvelest folytatnak, kezzel szuretelnek. Lehetoseg szerint minimalis beavatkozassal el mind kinn a szoloben, s a pinceben is.
Manfred nagyon kozvetlen ember, eloszor felmentunk a hegyre, s megmutatta birtoka egy reszet. A helyrol a kilatas is pazar volt a Duna volgyere. Majd elmentunk kostolni, egy atalakitott regi pinceepuletbe, ami kicsit kicsinek bizonyult 23-unknak, de a gazda gondoskodasa, figyelmessege ezt boven ellentetelezte. Kostolas utan ebed egy kozeli osztrak kisvendegloben, Manfred boraival kiserve. Rusztikus de ugyanakkor hangulatos is volt. Szep elmenykent fogok ra emlekezni.
Lassuk a korabban kostolt borokat:
1-GV Moosburgerin 2009: Szine kicsit sargabb, mint vartam, illata fuszerek, izre citrom, sarga alma, nagyon gyunolcsos, teste- stilusa konnyed, alkohol 12.8%, maradekcukor: 1.6g/l 5 pont alja
2-GV Vordernberg 2009 Kremstal DAC Reserve: Illat, s izvilaga hasonlo, kulonbsegek: Komolyabb stilus, enyhe CO2, magasabb alkohol 13.9%, de az jol all neki, kremesebb erzes, 2g maradekcukor, 6 pont.
3-GV Alte Reben Rohendorfer Leithen 2009 Kremstal DAC Reserve: Nevebol kovetkezoen oreg tokekrol (50 evnel oregebb) szuretelve, a melyebb gyokerek miatt kicsit mas gyumolcsaromak domborodnak ki, a tropusi gyumolcsok, mango, erett kajszibarack, az ultetvenyen tobbfajta klon van telepitve, alkoholja meg magasabb 14.3%, testes, hossza nagyon szep. 2.7g maradekcukor. 7 pont.
4-Rizling Gebling 2009 Kremstal DAC - Nagyon gyumolcsos orr, szajban oszibarack viszi a primet, majd kajszi, birsalma, s asvanyos jegyek koszonnek vissza. Jelentos cukortartalom 7.6g/l, de a jo savai kelloen megtartjak. Lecsengese is szep. Hozamkorlatozas: 4T/hektar, 6 honapig finom sepron tartva. 6 pont.
5-Rose 2009 (Zweigelt+St. Laurent) 60-40% aranyban, 12% alkohol, 3.4g maradekcukor, napos osz, 1-2 ora hejontartas. halvany szine van, eper, ribizli, enyhe co2, kozepes test, jo savak. 5 pont alja.
6-St.Laurent Cuvee Annee (2005+2007) 12.2% alkohol, 2.7g maradekcukor. Elso, masod, s harmadtoltesu hordokat hasznaltak. Szeder, ribizli, megy, s vanilia a hordobol, Eleg intenziv orr, teste kozepesnel hajszalnyival nagyobb, alkohol alacsony, kicsit tobbet vartam. 5 pont.
7-Zweigelt Icewine 2007. Kicsit szokatlan, mert a jegborok 90%-a feherszolobol keszul. 12.1-es alkohol, 160g cukor. Rezes- rozsaszin szine van, izre mandarin, voros szilva kernek emlitest a gyomber mellett. Meg nem kostoltam ilyesmit korabban. Erdekes, 6 pont.
Ebed utan tovabbutaztunk a Prager pinceszethez.A pinceszet 1302-ig vezeti vissza tortenetet.
A pincet most Toni Bodenstein vezeti. O a tipikus osztrak gazda, a tradicio, a hagyomany vezerli.
Elfoglalt ember benyomasat keltette, o a polgarmester, aznap kinnt volt nala a helyi APEH reggel, kora delutan mi, este meg a puspok jott vacsorara. Regies oltozek volt rajta. Angolja nem folyekony, neha keresgelte a szavakat,s mindig felem nezett segitsegert, mert az elejen kisegitettem 1 szoval. Regen tanultam nemetul, de nem hasznalom kb 10 eve, s csak passziv. Mondjuk Mohacsot 1528-ra tette, de nekem szimpatikus volt. A csoportban nem mindenki osztotta ezt az erzest.
A helyi geologia (Wachau) nagy szakertoje, ultetvenyei neha egeszen extrem helyeken, magassagban vannak. Van olyan amin 25 kulonbozo rizling klon van, s ebbol keszit 1 bort, ami szerinte jobb izvilaggal rendelkezik, mintha csak egybol lenne. A rizling a fo vonal.
Kostolt borok:
GV Federspiel 2009 Hinter der Burg: Tipikus wachaui GV, s annak illat, s izvilaga, talan csak az eroteljes asvanyossag emelheto ki. 6 pont.
GV Smaragd 2009 Wachstum Bodenstein: Fenyevnyi kulonbsegek, sokkal szelesebb izspektrum, szarazanyag tartalma 32g, ami nagyon magas egy feherbornal, altalaban 23-24g, ha jol tudom. Magas alkohol, nagyon komplex, vege hosszu, nagyon hosszu. November kozepen szuretelve. 8 pont.
GV Smaragd 2009 Stockkultur Achleiten Hasonlo magassagokban kell elkepzelni a bort, szine melyebb, szinten nagyon komplex. A tokek 72 evesek. Nov kozepen szuretelve. Nagy eresi pitencial. 8 pont siman.
Rizling Federspiel 2009 Steinriegl . Szokatlan talaj: feher kreta, marvany, kovasfold, magas ph tartalom. Gyogyfuves, viragos iz-illat, elegans, kecses, ha lehet ezt mondani egy borra. 6 pont.
Rizling Smaragd 2009 Klaus. Nagyon ferfias, eroteljes bor, nem az az elbajolo tipus.Citrom.Viragoskert. Asvanyossag nagyon elojon. Szereted vagy utalod az elso pillanattol fogva. Alacsony ph. 7 pont teteje.
Rizling Smaragd 2009 Wachstum Bodenstein. Ez a 25 kulonbozo rizling fajtas ultetveny, 3 honap finom seprun tartva, feleannyi kent sem ad hozza, mint az engedelyezett. 90g vs 245g. Szine meglehetosen sotet, citromos+kenyerhejj az orrban, szajban is a citrom dominal, de valahogy edesen, nem savanyuan. (Ezt jol megfogalmaztam) Eroteljes a korty. Kezdodo petrolossag. Hossza is rendben. 8 pont alja, ez kesobb talan/szvsz sima 8 pont lesz.

Ezt most felrakom, mert megint hosszura sikeredett, illetve a napbol meg hatralevo Domane Wachau meger egy sajat bejegyzest.

3 comments:

  1. Szia!
    Jók a beszámolók! Érdekes, a Prager Riesling Klaus 09 száámomra az egész VieVinum egyik legmeghatározóbb bora volt,én potenciális 9 pontos anyagnak éreztem többször visszakóstolva.

    ReplyDelete
  2. Hello!

    Siman lehet 9 pontos, csak en lottem melle. S idonk se nagyon volt, nem volt visszakostolas. 5 perc/bor se. Neked van jegyzeted rola?

    ReplyDelete
  3. http://borrajongo.blog.hu/2010/05/31/vievinum_i_ismert_termelok_wachaubol
    Nem mondom, hogy annyi, de engem teljesen "megrendített" , kb. 5* visszamentem különböző borok után kontrollként visszakóstolni.

    ReplyDelete