Search This Blog

Friday 24 September 2010

Ausztria, szept 7-10, WSET tura masodik nap elso fele






Masodik nap elso fele

Az ejszakat Becs belvarosaban, a Maria Hilfer Strassen talalhato, jo ertelemben patinans hotelben toltottuk. Masnap mar 7.30-kor mar a buszon ultunk, s Kamptal fele vettuk az iranyt. Itt talalhato Fred Loimer boraszata, Langenloisban. Maga az iroda/kostolo epulet meglehetosen szokatlan, modern, teljesen fekete szinu, a kornyezettol elut, neztek is a kornyekbeliek, mikor felepult. Talan mara mar megszoktak. A kilatas csodalatos belole. Az elso fenykepen az epulet udvara lathato. Fred Loimer apjatol 1998-ban vette at a boraszatot, aki a csaladi farmot alakitotta at, s csak a szolomuvelessel kezdett foglalkozni. Az osztrak borsajto egyszeruen csak a “minoseg manias”-nak hivja az ifjabb Loimert. Erdemeit tobbszor elismertek az elmult evtizedben, A Falstaff borszaklap az Ev Boraszanak valasztotta 2002-ben, s ez evben “Szaraz Rizling Regional Trophy”-t is betehette a szekrenybe az International Wine Challlenge jovoltabol. Megerdemelten. Mindig keresi az ujat, a minoseg novelese barmi aron a cel, s ebben nagyon nagy lepeseket tett az elmult 10 evben. Jelenleg 28 hektart muvel, feherbor a fo irany, rziling, chardonnay, pinot gris, s zold veltelini. A Moser/Falstaff konyv szerint van egy legendas Pinot Noirja is, de ezt nem volt alkalmunk kostolni. Sajnos. 18 bort kostoltunk, ido rovidesge miatt most nem pontoznek, csak benyomasokat, infokat kozolnek. Ime roviden:
1: GV, Kamptal DAC 09 - tiszta, bors, asvanyos, fuszerek, deligyumolcsokkel a vegen, 90%-a aceltartaly, maradek elostoltesu hordo. Joivasu.
2: GV, Terrassen Kamptal DAC Reserve 2009 - Szep, mersekelten zoldes-sargas szin. Bors itt is dominal, barack, mez. Kicsit tobb maradekcukor lehet benne, valahogy edesebb erzest nyujt. Hordohasznalat. Testes.
3: GV, Terrassen Kamptal DAC Reserve 2008 - Fuszeres, borsos, gyogynoveny, kozepes test, szep, udito sav. Mas, mint az ujabb evjarat.
4: GV, Terrassen 07 - Hidegebb evjarat volt, kesobbi viragzassal, erosebb bors a szajban, s zoldalmas izt veltem felfedezni.
5: GV Kaferberg 09 Kamptal DAC Reserve - 5 napja kerult palackba, 20 ev munkaja van az ultetveny helyenek kivalasztasaban. Szokasos aromajegyek, de melysege van. Mer fejlodenie kell
6: GV Kaferberg 08 Kamptal DAC Reserve - Osszehasonlitva az 5-os tetellel, mar az 1 ev is sokat jelentett a fejlodeseben, nagyobb elmenyt nyujt, eroteljesebb szerkezet.
7: GV Kaferberg 07 - Melegebb nyar volt, magasabb alkohol, alacsonyabb savtartalom.
8: GV Kaferberg 06 - Kesobbi viragzas, kapkodva erett be, tul meleg volt az ev, 50-70% mennyisegi veszteseg, nincs eleg gyomolcsosseg benne, magas cukor, magasabb savtartalom, alacsony ph, intenziv,sokaig fektetheto.
9: Rizling Kamptal DAC 09 - zoldalma, citrom, mas, jobb vizatereszto talajon, a magasabb sav erdekeben, hosszu eresi idoszak, kevesebb alkohol, jo ara van.
10: Rizling Terrassen Kamptal DAC Reserve 09 - tobbet nyujt, komplexebb, tropusi gyumolcsok Itt megvitattuk az uvegdugo hasznalatat, lasd fenykepek.
11: Rizling Terrassen Kamptal DAC Reserve 08 -Sajna nem birtam nagy kulonbseget megallapitani az elozohoz kepest, talan petrolossag megjelenese az egyetlen emlitheto.
12: Rizling Terrassen 07 - Ezt aruljuk a cegemnel, nem veletlenul, sokat nyujt a penzert. hossza nagyon jo.
13: Steinmassl, Rizling Kamptal DAC, Reserve 09 - mult heten palackozva. Barack, mez, citrom, mindig valtozik a poharban, vegen edeskes, hosssssssszu.
14: Steinmassl, Rizling Kamptal DAC, Reserve 08 - Itt sem birtam sok kulonbseget eszrevenni, talan a szine volt kicsit mas, izjegyei hasonloak, nagyon jo bor.
15-16: Steinmassl, Rizling 07 - 06. Ez a ket bor nagyon jo ar/ertek aranyt mutat, jo orr, szalazhato, karakteres.
17:Rizling TBA 09 - Nem keszul minden evben, csak amikor az idojaras engedi. Sok barack, szaritott gyumolcs, 8% alkohol, 250g cukor, fiatal meg.
18: Rizling TBA 06 - Az elozo sikeres evjarat, kis kulonbseg a szajban, erettebb. Nem tartogatnam sokaig.
Sajna az adott meglehetosen rovid ido alatt alaposan kostolni 18 bort szvsz lehetetlen. Vagy en vagyok keves hozza.

A kovetkezo allomas A Weingut Brundlmayer volt, ugyanezen a telepulesen. Willi Brundlmayer, a gazda, nagyon szimpatikus volt, szereny ember benyomasat keltette, pedig lenne mire buszkenek lenni, Vezetesevel az elmult 30 evben jelentos sikereket ert el a boraszat. A korabban emlitett londoni kostolon is jol szerepelt. A termekvalasztek nagyon szeles, pezsgot is keszitenek. A pince egy regi, hagyomanyos epiletbol lett kialakitva, jo hangulata van. Willi tudasa lenyugozo, a kornyek geologiaja a kisujjaban van. Itt kaptunk ebedet is, a kozeli vendegloben. Sajna a kostolot egybeepitettek az ebeddel, az asztalon nem volt hely lerakni papirjaidat, szo szerint a tanyer tetejere tudtad csak letenni, szoval itt nem keszitettem jegyzeteket, csak elveztem a csodalatos vendeglatast. Az etel, illetve foleg a borok parjat ritkitjak: Kiemelnek 3 bort, ami nagyon bejott: Rizling Steinmassel 2006, Zweigelt 2008, St. Laurent Anselm 2002. Mind 7 pont kornyeke.
Most felrakom ezt a blogra, a nap masodik resze, Rabl illetve Schloss Gobelsburg hamarosan.

2 comments:

  1. Szia! Ezek közül én is kóstoltam egy párat,(többek között Fred Loimer pinot-t is):
    http://borrajongo.blog.hu/2010/06/02/vievinum_iii_kremstal_kamptal_wagram_valamint_csipetnyi_burgenland

    ReplyDelete
  2. Hello!

    Olvastam, Mi is voltunk Feiler-Artinger-nel, s tenyleg a "rusztikus" szo jo jellemzes a boraira, errol majd kesobb. Willi Bründlmayer jobb borai nekem nagyon bejottek.

    ReplyDelete