Search This Blog

Tuesday 24 August 2010

A jo es a rossz - masodik resz, Seigneur de Salvanhiac SAINT-CHINIAN 2008


A jo bor is Del-Franciaorszagbol szarmazik. Az inspiraciot a Brittain`s Best Dish-bol kaptam hozza. Ez a musor egy fozoverseny, amator szakacsoknak. Par napja reszt vett benne egy magyar szarmazasu ur, Johnny Pusztai, aki csirkeporkoltet keszitett. A resztvevoket es a kesz eteleket mesterszakacsok, kritikusok figyelik, biraljak. Fura volt nezni, ahogy az egyik tobb Michelin csillagos mesterszakacs biro mondogatta kozben "goulash, goulash". Sajna csak egy szoval ismerik a gulyaslevest, meg a porkoltet...
Szoval vasarlas kozben is ez jart az eszemben, miert ne legyen ma porkolt? Igaz, a csirket nehez elkesziteni borral, szoval legyen inkabb vorosboros marhaporkolt. Ekkor az elozo bejegyzeseben emlitett bor megkostolasan mar tul voltam, s igy jott az otlet, hogy ugyanarrol a videkrol hatha lesz valami jo a polcon. S az akciosok kozott raakadtam erre. Szinten szovetkezet termeke, kimondottan porkolthoz kitalalva. Fele uveg ment a Le Creuset-ba, fele meg a poharamba.
A bor egy grenache, shiraz, carignan hazasitas. Jo eros, gazdag illata van, belengi a szobat. Szeder, s ribizli. Granatvoros szin, meglepoen mozgekony a poharban. Megkostolva sem hazudtolja meg a varakozast, gazdag fekete gyumolcs izjegyek, nemi szilva, csipetnyi feherbors. Testes, sima tannin, az alkoholja meglepoen alacsony, alig 13%. Jol felepitett, erett alapanyagbol elkeszitett nedu. Szep, aranyok jok, nem billeg. Jol fogyaszthato bor.Inkabb telre ajanlanam, mint nyari melegbe, de nalunk most esos "oktoberi" idojaras van. 6 pont, Morrisons, most nagyon leakciozva £6.
Utoirat:
Hamar fozomusor: Most vasarnap a Come Dine With Me - Magyarorszagon Vacsoracsata neven fut - tv-felvetelre erkezik munkahelyemre, bort is ott vesznek, ha minden igaz, s en dolgozni fogok...Informacioim meg hianyosak a dologrol.

No comments:

Post a Comment